WRITINGS / INTERVIEWS / LECTURES

SUNDSVALL PERFORMING ARTS CENTER

Sundsvall, Sweden / 2008




By pulling the skin of the theater outward and then back over itself—as if taking off socks—a vast interstitial space is created to be used as the entry lobby. When viewed from the outside, this space appears as a giant, black-hole involution that seemingly sucks the city inside.

The envelope of the building is a hybrid of structural surface and vector-based structure. Surfaces transform from super thin to deep filigree, depending on span and local morphology. Composite materials are used to make these transitions from surface to armature and back again, similar to how classical architecture moves from flat surface, to pilaster, to freestanding column.

Client: Municipal Government of Sundsvall
Type: Performing Arts Theater